Return to site

Kos as petrol: eet vandag gesond vir ‘n gesonder toekoms

Dr Retha Jansen van Rensburg. Januarie 2020

· Liggaam

Ek is 'n ma van drie. As ouer het ek een reël wat alle ander reëls troef. Hierdie reël is om as ouer elke dag my beste te doen met die kennis en ervaring wat ek nou het. Môre het ek meer en ander ondervinding en kennis waarmee ek sal weer my beste sal doen om my kinders te leer en op te voed. Maar vir nou doen ek my beste met wat ek het. As ek eger kon teruggaan in tyd met die kennis en ervaring wat ek nou het oor die korrekte voedsel (brandstof) wat ons in ons liggame behoort te sit, sou ek dit onmiddellik doen. En as ek enige iets kon verander op die manier waarop ek my kinders groot gemaak het, sou dit die voedsel wees wat ek my gesin laat eet.

En ja, ek verander wat ek doen as ek nuwe kennis het. Ek onthou die paleisrevolusie wat ek in die gesig gestaar het toe ek my kinders gesê het dat daar nie boksiepap in ons huis sal wees nie. Hulle het my gesmeek: 'Asseblief Mamma, kan ons sjokoladepap kry. Net een keer, asseblief? 'Dieselfde het gebeur toe ek alle koeldrank, insluitende Oros, uit my huis verwyder het. My seun het my kwaad gevra waarom ons die enigste huis sonder koeldrank tussen al sy vriende is!

Dit is algemeen bekend dat jy is wat jy eet, maar so baie van ons besef steeds nie die belangrike verband tussen goeie gesondheid en dieet nie. Dink vandag 'n oomblik regtig na dink oor wat jy in jou liggaam gaan plaas. Dink aan jou liggaam as 'n duur motor, soos 'n Porsche of Ferrari. As jy 'n duur motor het, sou jy brandstof met 'n lae gehalte daarin gooi? Nee, jy sal net premium brandstof ingooi. Die ontwerp en struktuur van jou liggaam is baie meer gesofistikeerd en eksklusief ontwerp as dié van ‘n Porsche of Ferrari. Behandel dus jou ongelooflike liggaam met respek en gee dit net die beste. Moenie net fokus op kalorieë nie, maar op kwaliteit voedsel.

Draai jou liggaam se revolusies op met jou dieet

Supervoedsels word dalk ‘n bietjie oordoen in die media, maar dit is ook van die gesondste kos wat jy elke dag behoort te eet: dit is voedsel vol verskillende voedingsstowwe wat beskerming bied teen siektes en hulle word in 'n smaaklike vorm afgelewer (dink aan: bloubessies vol antioksidante). Geen enkele voedselsoort gee aan ons al die voedings- en gesondheidsvoordele, asook energie wat ons nodig het om onsself te voed nie. Selfs nie eens superkos nie. Die Amerikaanse riglyne vir dieet vir 2015–2020 beveel gesonde eetpatrone, “wat gesonde keuses van alle voedselgroepe kombineer - terwyl jy aandag gee aan kaloriegrense” aan. Daar is egter 'n paar kosssorte wat uitgesonder kan word vir spesiale erkenning. Hierdie 'supervoedsels' het baie belangrike voedingstowwe wat jou maaltye en versnaperinge kan gesonder maak en 'n gesonde eetpatroon verder kan verbeter.

Hier is vyf supervoedsels wat jy by jou dieet moet insluit:

Bessies. Alle bessies is goeie bronne van vesel en bevat baie antioksidante en voedingsstowwe teen siektes.

Olyfolie. Olyfolie is 'n goeie bron van vitamien E, polifenole en mono-onversadigde vetsure. Dit alles help om die risiko van hartsiektes te verminder.

Vis. Vis is 'n goeie bron van proteïene en omega-3-vetsure, wat help om hartsiektes te voorkom.

Broccoli. Hierdie groen kweekhuis verpak vitamiene A, C en K (wat help met beengesondheid), asook folaat.

Neute. Wat kan neute nie doen nie? Dit is propvol gesonde poli-onversadigde vette en magnesium, twee belangrike voedingstowwe vir hartgesondheid. Hierdie voedingstowwe kan ook beskerming bied teen insulienweerstandigheid, wat op sy beurt weer kan lei tot diabetes.

Ons word voortdurend gebombardeer deur raad oor wat om te eet. Maar wat van hoe om te eet? Dit blyk ook dat dit 'n groot invloed kan hê op jou gewig en welstand.

As besige mense leef ons vinnig. Maar as dit by eet kom, is vinnig nie beter nie. Dit neem tyd voordat jou brein registreer dat jou maag vol is. Teen die tyd wat jy versadig voel wanneer jy te vinnig eet, het jy jou alreeds ooreet. Aanhoudende ooreet lei tot swak spysvertering, chroniese moegheid en gewigstoename. Die oplossing is om stadiger te eet en om op te hou eet voordat jy heeltemal versadig voel.

My ouma was 'n baie wyse dame. Toe ek kla dat my geraamte te veel gekamoefleer word deur my vlees en dat ek gewig opgetel het, het sy gesê dat sy presies weet waarom dit gebeur. Vandag staan haar raad as met Bewustheid eet bekend eet. Maar volgens haar het ek nie gebid voordat ek iets geëet het nie en was ek nie dankbaar vir wat ek in my mond gesit het nie. Hoe waar. Hoeveel keer is ek en jy dankbaar vir die dinge wat ons so tussen-in eet sonder om daarop te fokus? En in 'n wêreld waar sommige mense nog honger ly, is dit sinvol vir diegene van ons wat genoeg het om te eet om dankbaar te wees daarvoor. Die ritueel van dankbaarheid of danksegging voor 'n maaltyd is een van die oudstes ter wêreld.

Met die kennis wat ek vandag het, is my raad aan jou en my kinders oor die energie wat ons daagliks inneem om ons liggame te voed en sodoende gesond en energiek te leef die volgende: moenie jou energie drink nie, eet dit en drink water. Eet gesonde, skoon brandstof vir jou liggaam. In ‘n neutedop: Eet minder suiker- en onthou dat stysel van polisakkariede aanmekaar gesit is (poli - baie, sakkariede - suiker), eet proteïene en groente wat bo die grond groei en onder jou tande kraak. En graan is nie groente nie.

Wees ten volle teenwoordig wanneer jy eet en bewus van dit wat jy in jou mond sit, want voedsel is energie. As jy jou lyf met brandstof van swak gehalte vul, sal jou liggaam nie doeltreffend werk nie. Wat jy vandag eet, bepaal hoe jy môre voel.

Ons by Zenzile Life is daar om jou te ondersteun as jy 'n plegtige belofte aan jouself maak om jou kos met wysheid te kies, en om vandag seker te maak dat jy hardop, of fluisterend in jou gedagtes en hart, dankie sê vir al die brandstof wat jy in jou lyf gooi.

broken image

Hierdie blog plasing is slegs ter inligting. Dit moet nie as terapie beskou word nie. Hierdie blog is slegs vir inligting en opvoedkundige doeleindes en moet nie as terapie of enige vorm van behandeling beskou word nie. Ons kan nie reageer op enige spesifieke vrae of kommentaar lewer op persoonlike situasies, toepaslike diagnose of behandeling nie, of andersinds kliniese opinies lewer nie. As u dink dat u onmiddelike hulp nodig het, kontak asseblief u plaaslike dokter/ sielkundige/ psigiater of die SADAG Geestesgesondheids Hulplyn op 011 234 4837. Indien nodig, kontak asseblief die Selfmoordkrisislyn by 0800 567 567 of sms 31393.

Hierdie blog plasing is slegs vir inligting. Dit moet nie as terapie beskou word nie. Hierdie blog is slegs vir inligting en opvoedkundige doeleindes en moet nie as terapie of enige vorm van behandeling beskou word nie. Ons kan nie reageer op spesifieke vrae of kommentaar oor persoonlike situasies, toepaslike diagnose of behandeling nie, of andersins enige kliniese opinies verskaf nie. As u dink dat u onmiddellike hulp benodig, skakel u plaaslike dokter / sielkundige of psigiater of die SADAG Geestesgesondheidslyn by 011 234 4837. Indien nodig, skakel asseblief die Selfmoordkrisislyn by 0800 567 567 of sms 31393.